Musim Bunga Di Korea

Bila sebut seoul,korea Selatan. Sudah terbayang dalam fikiran
saya, sebuahnegara yang cantik akan saya kunjungi.Selama ini
saya hanya melihat lokasi menarik negara Korea menerusi
drama-drama korea saja. Salah satunya drama yang benar-benar
menyentuh perasaan saya, Winter Sonata.
Tak sangka saya berpeluang menjejakkan kaki ke kota yang
moden dan penuh romantis ini tapi kali ini bukan bersama
keluarga saja tapi bersama ahli rombongan yang lain.

Kami berlepas ke Seoul pada lewat malam. Sampai di Airport
Incheon seawal jam 7.00 pagi. Rasa letih jugalah kerana
terpaksa mengharungi perjalanan selama 7 jam untuk sampai
ke Kota Seoul. Selepas segala urusan imigresen
selesai, kami dibawa ke Dongdaemun, salah satu pasar yang
terkenal di Korea.

Kata pemandu pelancong kami, di sini terdapat pelbagai
barangan dijual termasuk pakaian, beg kasut dan
cenderahati. Rombongan saya diberi masa 2 jam
untuk pusing-pusing di sekitar kawasan ini sementara
menanti untuk makan tengahari di Restoran Taj Mahal di
Itaewon. Begitu banyak kedai di sini sehingga tak
terhabis kedai yang nak disinggah.

Seperti yang dijanjikan kami dibawa ke Itaewon untuk
menikmati hidangan tengahari. Nasi Beriyani..sedap jugalah.
Selepas itu kami dibawa ke Masjid besar Seoul di Itaewon
untuk solat zohor. Kemudian dibawa pula bersiar-siar
disekitar Itaewon ni.Di Itaewon, terdapat banyak restoran
antarabangsa seperti Arab, Pakistan,Italy selain kedai-kedai
menjual pakaian. Malah kawasan ini jugalah banyak makanan halal
boleh di dapati selain ada juga beberapa buah pasaraya yang
menjual produk-produk halal seperti daging, ayam dan mee.

Selepas solat di Masjid, saya & beberapa ahli rombongan lain dibawa
melawat ke Namsan Hanok Village iaitu kampung budaya Korea. Dapatlah saya
melihat kehidupan dan budaya orang-orang kampung korea dahulu.
Kemudian kami dibawa untuk bermalam di Phoenix Park Resort. Phoenix Park ni
bukan saja menjadi tumpuan pada musim sejuk untuk bermain ski tetapi juga
merupakan lokasi penggambaran drama popular korea 'Endless Love'

Pada hari kedua di Korea, ahli rombongan saya di bawa ke Everland, taman
tema terbesar di Korea. Memang best kat sini. Ada permainan macam kat
genting highlands tu tapi saya tak lah naik roller coster cuma
sekadar seronok melihat gelagat anak remaja dari pelbagai negara
bersuka ria. Disini pun ada taman haiwan yang boleh dikunjungi.
Masa saya datang tu korea sedang musim bunga dan festival tulip sedang
berlangsung di sini jadi berlambaklah bunga tulip kat sekitar taman ini.
Apalagi bergambar sakanlah saya dan suami dengan berlatarbelakang
keindahan panorama bunga tulip yang berwarna-warni.Malam itu kami
dijamu dengan seafood korea.

Selepas sarapan pagi di hotel, saya bersama ahli rombongan dibawa ke MBC
Filming Studio yang Merupakan salah sebuah lokasi penggambaran
drama popular korea ` Jewel in the Palace ' atau "Dae Jang Geum", tajuk
dalam bahasa korea. walaupun singgah sekejap sahaja disini tapi amat
menyeronokkan.Lawatan disambung ke Ladang Strawberi. Dapatlah kutip berapa banyak
Strawberi yang kita suka untuk dimakan atau dibawa balik. Buah strawberi
kat sini bukan saja besar tapi manis.

Selepas itu saya bersama ahli rombongan dibawa pula ke sekolah kimchi.
Dapatlah timba satu pengalaman baru, mengetahui dan memahami cara
pembuatan kimchi. Kimchi ni santapan paling popular bagi orang Korea.
Kemudian kami dibawa mencuba pakaian tradisional orang korea iaitu
Hanbok.

Pada sebelah petang, rombongan saya dibawa pula ke Gyeongbok Palace.
Istana kuno yang dibangun tahun 1393.Seni bina bangunannya begitu
menarik sekali. Bukan sahaja istana ini merupakan istana yang tertua
tetapi juga istana yang tercantik di zaman dinasti Chosun.
Kemudian kami berjalan beramai-ramai ke National Folk
Museum,Muzium budaya Masyarakat Korea yang terletak dalam kawasan
Gyeongbok Palace.Muzium ni samalah macam muzium kita kat
Malaysia.Memang menarik kalau masuk muzium ni, kita akan didedahkan dengan
sejarah dan budaya kehidupan orang-orang korea zaman dulu. kemudian
kami singgah seketika di Blue House yang merupakan kediaman & pejabat
rasmi president republik Korea.Kira memang padatlah jadual kita orang.
Korea ni banyak juga tempat menarik, kalau pergi setakat 4 atau 5 hari tak
cukup.

Kemudian rombongan kami seterusnya ke Namdaemun Market.Tibalah masa untuk bershopping.

Pasar Namdaemun ni memang terkenal dengan penjualan brooch. Memang cantik
-cantik design dia..harga dia tak lah murah sangat tapi kalau kat
malaysia harganya dijual lebih mahal lagi jadi alang-alang dah
sampai korea, boronglah sepuas hati..selain itu boleh juga beli
barang-barang cenderahati seperti Keychain atau kraftangan untuk dibawa pulang
sebagai kenangan.

Lawatan terakhir untuk malam itu, ahli rombongan kami dibawa ke
Myeongdong. Jarak antara Myeongdong dengan pasar Namdaemun ni tak jauh.
Kalau anda mahu mendapatkan pakaian pelbagai jenama dengan
harga tawaran yang menarik disinilah tempatnya.Beg pelbagai jenama seperti
Gucchi, saya tak beli barang pun disini sekadar jalan-jalan saja sebab
pakaian yang banyak dijual disini pun kebanyakkan pakaian berjenama untuk
remaja saja.

Sebenarnya ada lagi beberapa destinasi yang kami lawati di Korea.
Tengok je lah foto-foto kat bawah ni:




Sekitar Everland

6 comments:

  1. salam...
    nk tnya blh??? :)

    pegi korea ni ambil pakej ke??
    any info???
    bercadang nk pegi koreA next year! :)

    ReplyDelete
  2. Wow menariknya :) Memang di Korea mempunyai banyak tempat yang menarik yang boleh di Lawati. Wow bertuah anda , saya juga pernah merasainya , tetapi di Musim Autumn . Sungguh cantik permandangan di Korea
    http://jom2travel.com.my/blog/

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  4. Anda perlukan van sewa untuk perjalanan dengan keluarga atau majlis dengan driver atau pandu sendiri ? our detail http://transdetour.blogspot.com 0129606214 0139917474 Available: Nissan Urvan 3.0CC & Toyota Hi-Ace 2.4D Turbo

    ReplyDelete
  5. info menarik
    http://premiumst0re.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Salam. Pakai pakej lagi murah or x pakai pakai pakej lagi murah? Sebab ada yg kata klu pakej ni, kita terikat ngan masa dia org. Betul ke?

    ReplyDelete