5 Hari 4 Malam Jakarta/Bandung



Hari pertama

Penerbangan kami berlepas ke Jakarta jam 6.50 petang dan
tiba disana jam 8 malam iaitu kurang 1 jam dari waktu Malaysia.
Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Jakarta mengambil masa kira-kira
2 jam. Cadangan kami sejurus tiba di Airport Jakarta ingin menaiki
teksi Blue bird (teksi bermeter) untuk ke tempat penginapan kami,
hotel ibis Mangga Dua tetapi lain yang jadi kerana ketika kami
keluar dari airport, ulat-ulat sudah menunggu di luar. Masing-masing
tawar-menawar. Pusing kami dibuatnya..Sana sini bertanyakan kami
mahu kemana. Ada yang sampai menawarkan 200,000 rupiah untuk ke Hotel.
Mahal tu.. kami cuba mencari teksi bermeter Blue bird tapi tak jumpa.
Akhirnya kami terpaksa memilih naik teksi ke Hotel ibis dengan harga
150,000 rupiah kerana letih banget. Suami pulak masa tu tak berapa sihat.
Sampai dihotel Ibis Mangga dua jam 10.30 malam. selepas check-in
hotel, kami terus tidur.



Hari kedua

Selepas solat subuh, jam 5.15 pagi. Kami turun breakfast. Waktu itu
dah nampak terang walaupun baru jam 6 pagi.Suasana waktu itu
sunyi, tiada kenderaan yang kelihatan. Mungkin hari ini hari
Ahad, mereka lewat keluar rumah. Lagipun kedai-kedai dan pusat
membeli-belah di sini masih belum buka lagi. Pada mulanya
cadangan kami hari itu nak pergi ke Ancol. Dari Hotel kami naik
teksi blue bird untuk ke Ancol tapi pemandu teksi tu kata, Ancol
belum buka lagi pada waktu ini, jam 10 baru buka. kenalah kami
tukar plan. Kami memilih untuk ke Taman Mini Indonesia Indah
dulu lepas tu kalau berkesempatan kami berkunjung ke Ancol pula.
Semasa kami melalui jalan untuk ke Taman Mini, kami melalui jalan
ke Ancol. Dapatlah kami tengok Ancol dari dalam teksi.
Bagaimanapun persekitaran Ancol ketika itu dipenuhi air.

Menurut pemandu teksi itu setiap kali hujan lebat, air sungai
sekeliling Ancol itu akan melimpah.katanya lagi, dari bulan Januari
hingga April, Jakarta mengalami musim hujan hingga boleh
mengakibatkan banjir.

Bergambar di Pasar Pagi Mangga Dua




Perjalanan dari hotel ke Taman Mini Indonesia Indah mengambil
masa kira-kira 1 jam. Kalau di Malaysia, bayaran tol dibayar
oleh pemandu teksi atau termasuk dalam harga pakej sedangkan di
Jakarta, kami sendiri yang kena bayar harga tol berkenaan.
Terkedu juga kami..nasib baik tolnya mahu menerima wang besar,
kalau tidak dimana kami hendak mencari wang kecil.
Setiap tol kami dikenakan bayaran 2, 500 rupiah. manakala
bayaran masuk untuk ke Taman Mini ialah 9, 000 rupiah seorang.

Foto-foto di Taman Mini Indonesia Indah






Di dalam Taman Mini ini terdapat banyak rumah tradisional
masyarakat indonesia. Macam kita kat Malaysia, ada taman mini
Malaysia kat Melaka. Disini pun lebih kurang sama. Taman Mini
seluas 150 hektar ini dibina atas cadangan Ibu Tien Soeharto.
Selain ada rumah-rumah tradisional, Taman ini juga memiliki
tasik yang cantik dan taman tema air. Kami berjalan kaki melawat
setiap rumah. Cuaca yang redup membuatkan kami selesa bersiar-siar
di taman ini. Hampir 2 jam kami berada disini. Sebelum pulang, kami
mencuba pula naik Cable Car sehingga sampai ke pintu masuk taman.
Pemandangan dari atas Cable Car pun memang cukup cantik. Memang
tak menyesal kalau naik Cable Car (Kereta kabel) ini. Sesiapa yang
belum pernah datang ke Jakarta, jangan sekali-kali anda lupa singgah
di Taman Mini yang sangat indah ni.







Indahnya....Pemandangan dari Cable Car







Perjalanan kami kemudiannya diteruskan ke Tanah Abang iaitu pusat
membeli-belah yang popular di Jakarta. Kami bergegas ke sana
segera kerana apa yang kami tahu, Pasar Tanah Abang tutup
pukul lima petang. Kami tidak mahu terlepas peluang ke sana
kerana esok kami akan meneruskan perjalanan ke Bandung pula.
Perjalanan dari Taman Mini ke Tanah Abang pada mulanya lancar
tetapi bila sampai ke kawasan membeli-belah Tanah Abang,
Jalan jadi Macet(Sesak). Di dalam teksi pemandu banyak
berbual dengan kami. Kami faham juga bahasa Indonesia tetapi
ada juga yang pekat tak difahami terpaksa anguk-anguk saja.

Disepanjang jalan kami nampak peminta sedekah jalanan dan
pemuda-pemuda bermain gitar meminta sedekah.tetapi apa boleh
buat kami tak dibenarkan menghulurkan wang simpati kami.
Jalan yang begitu macet membuatkan pemandu teksi menurukan
kami sebelum sampai ke destinasi. katanya berjalan lebih
cepat. Mujurlah dia menurunkan kami tidak jauh dari
Tanah Abang.

Sampai di Tanah Abang, sungguh ramai orang. Kami pergi dari
tingkat ke tingkat untuk mencari barang-barang yang ingin
dibeli. Baju Blouse semuanya sangat murah jika dibandingkan
dengan Malaysia. Kami fikir tak perlu beli banyak barang
sangat kerana kami akan ke Bandung, tentu harganya lebih
murah lagi.

Setelah penat berjalan dan bertanya harga di tiap-tiap
tingkat (lantai), perut kami terasa lapar. Kami singgah
di lantai 6 untuk menjamu selera kerana di tingkat ini
terletaknya Food Court. Memang banyak makanan dijual.
Bagaimanapun agak sukar juga kami hendak memilih makanan
halal kerana tiada loga halal diletakkan dihadapan kedai
masing-masing. Kami nampak wanita bertudung duduk makan
di situlah kami makan.Jam 6 petang, kami pulang ke hotel
dengan menaiki teksi Blue Bird.



Hari ketiga

Seawal 7 pagi lagi, setelah solat dan sarapan pagi kami
keluar berjalan kaki ke Pasar Pagi Mangga dua dan seterusnya
ke ITC Mangga Dua kerana lokasi hotel kami ke Pasar itu
tidak jauh. Hanya kira-kira 15 minit sahaja. Waktu itu cuaca
sedikit sejuk kerana baru lepas hujan. Sementara menanti kedai
dibuka, Kami jalan-jalan di sekitar pusat membeli-belah itu.
Di sini kelihatan terlalu banyak bas-bas lama digunakan dan
kenderaan kecil yang dinamakan bajaj.

Kami sempatlah membeli 3 buah beg tangan dan beberapa helai
tudung di ITC Mangga dua. Terlalu banyak barang dijual disini
hingga pening dibuatnya untuk membuat pilihan. Kalau ikutkan
hati, banyak juga barang yang boleh dibeli tapi apa boleh buat
kami takut jika membeli terlalu banyak barang, tentu sukar
kami nak bawanya ke Bandung. Selepas itu kami balik ke hotel
untuk bersiap-siap ke Bandung.

Untuk ke Bandung, kami perlu menaiki Van Cipaganti. Perhentiannnya
terletak di Mangga Dua Square. Naik keretapi pun boleh. Balik
ke Jakarta nanti kami bercadang naik keretapi pulak. Kami ke
Mangga Square dengan menaiki teksi Blue bird walaupun pusat
membeli-belah itu sebenarnya tak berapa jauh dari hotel kami.


Van Cipaganti ni berhawa dingin dan boleh memuatkan 9 orang.
Harganyanya pun berpatutan 70,000 rupiah seorang. Masa
perjalanan dari Jakarta ke Bandung kira-kira dua jam je.
Sepanjang perjalanan kami dapat melihat suasana di sekitar
Jakarta dan kawasan hijau Bandung. Kami sampai di Bandung jam
4 petang. Masa tu Bandung sedang hujan. Suhu di sini sedikit
sejuk berbanding Jakarta. Kami diturunkan di perhentian
Cipaganti di Bandung. Kemudian kami menaiki teksi Blue Bird
untuk ke Hotel Cemerlang. Sebaik tiba di hotel, kami terus
berehat.

Jam 5.30 petang kami mengatur rancangan untuk ke Pasar Baru
tapi sayangnya kami diberitahu oleh pekerja hotel, Pasar Baru
sudah tutup dan dibuka jam 8.30 pagi hingga jam 5.00 petang
sahaja. Kami terkilan sikit tapi nak buat macam mana,
terpaksalah kami tunda pagi esok.Kami tanya lagi dekat mana
nak makan, katanya makanan di depan hotel, susah nak dapat yang
halal.Masa tu perut dah lapar sangat. Susah juga nak makan di
Indonesia ni, tak macam di Malaysia makanan banyak, senang nak
makan. Mulalah teringatkan Malaysia...


Dengan menaiki Angkutan Kota kami pergi ke Paris Van Java.
Tambang angkutan kota ke Paris Van Java ialah 2,500
rupiah seorang. Angkutan ni melalui jalan Sukajadi dimana
di jalan inilah letaknya Hotel Sukajadi yang sangat
digemari ramai rakyat Malaysia untuk menginap. Best jugak kat
Paris Van Java. Ia adalah pusat membeli-belah terbesar
di Bandung. selepas pusing-pusing dan makan di sini, kami
pulang ke Hotel.








Hari keeempat

Kami bercadang tidur semalam lagi di Bandung kerana
terkilan semalam tak dapat ke Pasar Baru, destinasi
popular membeli -belah di Bandung. Tak lengkaplah rasanya
kalau pergi ke Bandung tanpa berkunjung ke Pasar ini.
Seperti biasa seawal jam 7.30 pagi lagi kami sudah
bersiap-siap untuk ke Pasar Baru dengan menaiki Angkutan
Kota.
Pada fikiran kami biar awal sampai supaya kami mempunyai
banyak masa untuk berjalan-jalan disini. Lagipun kalau
sampai awal pagi, orang tak ramai. Jadi tak perlulah
kami bersesak-sesak dengan orang. Tapi rupanya ramainya
orang sudah berlegar-legar di pusat membeli-belah itu
ketika kami tiba.

Pasar Baru ini mempunyai 7 tingkat. Tak dinafikan memang
terlalu banyak barang-barang dijual disini. Beg tangan,
Baju Blouse,kebaya, barang perhiasan wanita termasuk
pakaian muslimah dan telekung.Kawasan disini pun besar
juga. Tapi yang tak bestnya, kami sering diikut oleh
penjual-penjual jalanan. Ada yang menjual air, makanan
dan cenderahati hingga mengganggu tumpuan kami. Ada
ketikanya kami menjadi tension juga. Ingatkan kat
tingkat bawah ramai penjual jalanan tapi ditingkat-
tingkat lain pun sama. Kesian juga kat dia orang.


Sekitar Pasar Baru



Antara yang sempat kami borong semasa di sini Telekung,
Blouse , Baju Batik dan beberapa lagi barangan termasuk
cenderahati untuk dibawa pulang.Jam 1.00 petang kami
balik semula ke Hotel untuk bersolat dan berehat.
Pada sebelah petang, kira-kira jam 3 petang, kami
keluar semula. Hasrat kami untuk menjengah Rumah Mode
dan beberapa Factory Outlet yang dikatakan menjual
barangan berjenama dengan harga murah. Di rumah Mode
kami sekadar melihat pakaian-pakaian yang ada dijual
disini kerana harganya mahal. Antara Outlet yang
sempat kami singgah, Heritage di Jalan Riau ,
Victoria, Jetset ,episode, Blossom, dan up Town
di jalan Jl Ir H Juanda. Anak saya membeli 2 helai
t-shirt yang murah di FO up Town.

Hari kelima
Selepas selesai makan pagi, kami bertolak ke stesen
keretapi untuk ke Jakarta semula. Kami memilih
untuk menaiki keretapi Agrogede dengan bayaran
70,000 rupiah seorang. Keretapi kami bertolak dari
Bandung jam 7.30 pagi dan tiba di Jakarta jam 10.30
pagi iaitu 3 jam masa perjalanannya. Perjalanan
dengan keretapi memang lewat sedikit tapi kami puas
hati kerana pemandangan berbukit bukau yang
indah termasuk suasana perkampungan masyarakat
Bandung. Sejurus tiba di stesen keretapi Gambir,
kami menaiki bas Damri untuk ke lapangan terbang.
Harga yang dikenakan hanya 20, 000 rupiah. Murah
berbanding jika kami menaiki teksi.

Sungguh berbeza itulah yang dapat kami katakan
selepas kami pulang ke Malaysia. Jakarta dan Bandung
jauh lebih sibuk dari Malaysia. Tak kan kami dapat lupakan
pengalaman menaiki Angkutan Kota yang terlalu 'Adventure'.

Sayang sekali sepanjang berada disini kami tidak sempat ke
Tangkuban Prahu yang menjadi destinasi popular Bandung.
Bagaimanapun seandainya berpeluang lagi ke sini, kami tak akan
melepaskan peluang untuk ke Tangkuban Prahu dan Ancol di Jakarta.

Info
- Negara yang ramai rakyat, ramai juga peminta sedekahnya
- Banyak pengangkutan lama dan buruk digunakan seperti Bajai
dan Angkutan Kota
- Naik teksi (Tol kena bayar sendiri)
- Kedai makanan halal dan tak halal bercampur.
- Jalan di Bandar sempit, berlopak-lopak dan rumah-rumah
haram banyak dalam bandar.

11 comments:

  1. lain kali saya cadangkan Hajjah buatlah research dulu sebelum nak melawat kenegara org..,apa yg saya baca dlm blog Hajjah banyak masa yg Hajjah terbuang.,pada saya tiada masalaah tentang makanan halal d bandung kerana terdapat d mana-mana saja mknan halal walaupun d warong,restaurant atau d food court shopping mall...harap Hajjah jgn serik untok ke Bandung/jakarta...Rancanglah perjalanan dan rajin-rajinlah bertanya pada mereka yg sudah kesana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul-betul. Kalau di bandung memang banyak restoran halal, pilih jer nak yg mana. Makan memang senang, sikit pun tak susah....terpulang pd selera jer lah

      Delete
  2. Banyak tour package Puan boleh dapati dari mana-mana website (Operator di Indonesia) contoh : Lintang Buana Tours, Regina Adventures, Yogya Tour, Bandung Tours, Javasoltour. Untuk 5 hari sepatutnya Puan boleh melawat Puncak, Tangkuban Parahu dan Kawah Putih. Untuk tour package, harge RM600 seorang Puan boleh dapat termasuk penginapan di hotel2 yang berlainan (Jakarta/Bandung/Puncak),makan (B/L/D), kenderaan (private tour), pemandu pelancong, tiket masuk, tol dan insurans. Tour package ini lebih jimat

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  4. FYI NEED SUPIR IN BANDUNG?

    RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
    1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

    PAKET MURAH A DALAM KOTA : RP 450.000 / 136 RM
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH B LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH C CIWIDEY : RP 600.000 / 182 RM
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH D GARUT : RP 700.000 / 213 RM
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH E JAKARTA - BANDUNG : RP 800.000 / 243 RM
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


    NEED HOME STAY
    NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT / 273 RM
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    cp : aulia

    ReplyDelete
  5. saya dr Melaka ada buat pakej ke bandung... Alhamdulillah sambutan amat mengalakkan kerana pakej saya murah... boleh lihat blog http://bandungpakejmurah.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anda perlukan van sewa untuk perjalanan dengan keluarga atau majlis dengan driver atau pandu sendiri ? our detail http://transdetour.blogspot.com 0129606214 0139917474 Available: Nissan Urvan 3.0CC & Toyota Hi-Ace 2.4D Turbo

      Delete
  6. Anda perlukan van sewa untuk perjalanan dengan keluarga atau majlis dengan driver atau pandu sendiri ? our detail http://transdetour.blogspot.com 0129606214 0139917474 Available: Nissan Urvan 3.0CC & Toyota Hi-Ace 2.4D Turbo

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
    Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
    Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

    Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

    Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

    Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

    KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

    Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

    Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
    WhatsApp : +62 858 6137 8328
    pin blackberry : 30D1 82F0
    email:
    tonybandung@smartfren.blackberry.com
    or
    tonytransportbandung@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Salam,
    Jom pegi bandung murah jer 199rm perpax for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

    Tentative Program
    Day1
    *Tiba di airport Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *Membeli-belah di Factory Outlet
    At Jalan Riau (Heritage,
    Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
    Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Lunch
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
    *Dinner & kembali ke Hotel

    Day3
    *Check out Hotel
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Term and condition
    *included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *included entrance fee tangkuban perahu sahaja
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *minimum 6 pax
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    Mohd Tony
    Whatapps / call / sms :
    +62 858 6137 8328 (fast response)
    Email :
    Tonytransportbandung@gmail.com

    ReplyDelete